Nonna Napapiiri aloitti toimintansa uudessa talossa Rovaniemellä

15.09.2022Projektit

Nonna Group Oy:n ensimmäinen toimipiste aloitti toimintansa syyskuun alussa Lapinaukealla Rovaniemellä. Pallas Rakennus Lapin toteuttaman talon nimeksi tuli Nonna Napapiiri.

Talossa on 57 vuokrahuoneistoa ikäihmisille, harrastetilat yhdessäoloon, ruokailutila keittiöineen talon väelle ja viihtyisä saunaosasto. Pintamateriaaleissa on otettu lähtökohdaksi kodikkuus ja viihtyisyys. Kaikissa tiloissa ja kulkuväylissä on otettu huomioon asukkaiden mahdolliset liikuntarajoitteet ja asumisen turvallisuuteen on panostettu. Talossa on paloilmoitinjärjestelmä, automaattinen sammutusjärjestelmä, yhteistiloissa älykkäät turvakamerat sekä kaikilla asukkailla henkilökohtaiset turvarannekkeet. Talossa on päivisin hoitohenkilökuntaa, joka tarjoaa kotipalveluita asukkaille.

Paikkana Lapinaukea on mitä parhain ikäihmisten asumiseen. Kaikki palvelut ovat kiven heiton vai sanottaisiinko muutaman rollaattorin potkaisun päässä: kaupat, posti, tori, uimahalli, apteekki ja niin kunnalliset kuin yksityisetkin terveyspalvelut.

Talo jossa naapuri tunnetaan

Nonna Groupin sote-johtaja Saija Mustonen ja talon johtaja Marjo Paloniemi eivät saaneet unta elokuun viimeisenä yönä. He jännittivät mitä tulevat asukkaat sanovat uudesta kodistaan ja asukastiloista, kun seuraavana päivänä ensimmäiset asukkaat muuttivat taloon.

”Nonna Napapiiriä on suunniteltu ikäihmisille yli vuoden verran Nonna Groupin toimesta. Talon pohjaratkaisuissa, materiaalivalinnoissa ja sisutuksessa kuunneltiin rovaniemeläisiä ikäihmisiä. Asukaspajoissa tuli heti selväksi, että osa rovaniemeläisistä ikääntyvistä haluavat asua palveluiden lähellä keskustassa. Lapinaukea on mitä parhain paikka tähän. Lähellä on Kulttuurikeskus Korundi, uimahalli Vesihiisi, apteekki, kaupat, Piekkari ja tori. Paljon toivottiin, että asunnoissa on alkovi sängylle, kunnon säilytystilat, kylpyhuoneet ja keittiöt sekä yhteisöllisiä asukastiloja. Tulevat asukkaat toivoivat, että materiaalivalinnoissa ja sisustuksessa näkyvät Lapin kaunis luonto, nokipannukahvit ja hiekan sävyjä”, kertoo Saija Mustonen.

”Nonna Napapiirin talossa on viisi kerrosta ja keskeltä lähtee sakarat kolmeen suuntaan. Talon muoto herättää ihastusta, mutta myös haasteita, että aisti- ja muistisairas pystyy myös nopeasti hahmottamaan missä kerroksessa asuu ja missä sijaitsevat yhteiset asukastilat. Jokainen kerros on eri värinen ja ne on koodattu värein ja luonnon elementein kuten mustikka, hilla, metsä jne. Käsijohteet vielä käytävillä helpottavat myös asukkaiden liikkumista. Kolmen viikon perusteella voimme todeta, että asukkaat ovat tyytyväisiä Nonna Napapiirin uuteen taloon. Hyvää palautetta on tullut myös äänierityksestä ja lattioista. Asukkaat kokevat ne turvalliseksi ja miellyttäväksi jalan alla. Eräs asukas iloitsi, että ennen hänen piti aikaisemmassa kodissa käyttää parketin liukkauden takia aina rollaattoria. Nonna Napapiirissä hän on voinut käyttää vain keppiä, koska liukastumisen vaaraa ei ole lattiamateriaalin puolesta”, jatkaa Mustonen alun kokemuksista.

”Pallas Rakennuksen kanssa oli mitä parhain ja sujuvin rakentamisyhteistyö. Aina löysimme hyvän ratkaisun, vaikka yllätyksiäkin tuli matkaan. Tulevaisuudessa toivomme ehdottomasti, että saamme jatkaa yhteistyöhankkeita Pallas Rakennuksen kanssa”, toteaa Mustonen tyytyväisenä.

”Me Pallas Rakennus Lapilla olemme tyytyväisiä saadessamme toteuttaa ikäihmisille turvallisia ja viihtyisiä koteja, jotka auttavat osaltaan Rovaniemen kipeään asuntopulaan ikäihmisille. Nonna Napapiirin projektissa yhteistyö oli sujuvaa niin rakennuttaja Fincap Kiinteistökehitys Oy:n kuin operaattori Nonna Groupin kanssa ja mielellämme jatkaisimme yhteistyötä myös jatkossa”, toteaa toimitusjohtaja Taisto Rautio.

Jatkohankkeesta neuvotellaan Lapinaukealle osapuolten kesken.